lauantai 3. toukokuuta 2014

Missä pippuri kasvaa / Where pepper grows

Kisumussa on Sleyn tukema kehitysvammakoulu, jonka on perustanut pohjalainen Salme Rinta-Komsi. Koulu oli ensimmäinen laatuaan Keniassa, mutta nyt erityiskouluja on myös muualla maassa. Jokaiselle näytti löytyvät omiin taitoihin sopivaa tehtävää.
In Kisumu there is a Lutheran church special school for handicapped founded by Salme Rinta-Komsi. It is the first of it´s kind in Kenya and now there is also others around the country.

Matongon orpokodissa oli juhlapäivä kun saimme vieraaksemme suomalaisia sosionomi- ja sairaanhoito-opiskelijoita. Vieraiden aurinkolasit ja kamerat kiinnostivat. Lapsilla oli hauskaa, kun vieraat leikkivät heidän kanssaan, ja suomenkielikin alkoi jo taipua: Mitä kuuluu? Kukkuluuruu! Afrikkalaiset ovat todella nopeita nappaamaan uusia sanoja käyttöönsä ja jo pienenä puhuvat monta kieltä.

It was a day of celebration in Matongo ophanage when Finish social work students visited the house. Sunglasses and cameras of visitors were very interesting. Children had fun playing with the visitors and they already started to speak some Finnish! Africans are so good in languages and they speak many languages at very early age.


Pihamies Erik hoitaa paitsi rakennuksien kunnostuksia ja ulkoalueiden hoitoa myös isän virkaa. Usein näkee jonkun lastenkodin lapsista hänen sylissään.

Groundman Erik takes care of or ophanage´s buildings and gardens and is also a daddy-model for the children. Very often somebody of them is on his arms.
Orpokodin toimiluvan jatkon hakeminen on aiheuttanut monia päänäsärkyjä. Viranomaisten vaatimukset ja lomakkeet kun eivät ole ihan yksiselitteisiä. Kuvassa uudelleenrekisteröintipapereiden jättäminen lastentoimistoon Nyamirassa.
The registration renewal has meant a lot of bureaucracy and headache! Paavo is leaving the files to children´s departmet of Nyamira county.

Otimme pääsiäisenä katkon ja lähdimme etelän suuntaan - niin kauaksi kun pääsee. Kohteena oli Cape Town ja kuvassa olemme Cape Pointissa. Afrikka on suuri maanosa. Matka Cape Townistä Johannesburgin ja Nairobin kautta Kisumuun kesti 15,5h.
On Eastern time we had a few days break and travelled as south as possible. From Cape Town it took 15,5 hours to travel back to Kisumu via Johannesburg and Nairobi.

Kylmien merivirtojen mukana rannikolle tulee myös eteläisiä vieraita rantalomalle ja pesimään.
With could streams from south there comes also visitors to beaches to nest.Luterilaisen kirkon nuorten tapahtuma Matongossa. Aiheena oli luterilaisuuden aarteet. Anna-Liisa opetti kasteesta ja Paavo ehtoollisesta. Kuuntelijat keskittyivät innolla ja tekivät hyviä kysymyksiä. Kristuskeskeistä julistusta todella tarvitaan!

Lutheran church Youth Camp happening in Matongo. Seminar´s title was Lutheran Treasures. Anna-Liisa was teaching about Holy Baptism and Paavo about Holy Communion. Students listened very carefully and made good questions. Teaching with Christ on center is really needed!

Tämän sanottuaan hän näytti heille kätensä ja kylkensä. Ilo valtasi opetuslapset, kun he näkivät Herran. Jeesus sanoi uudelleen: "Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät." Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: "Ottakaa Pyhä Henki.Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi." (Joh.20: 20-23)

When he had said this, he showed them his hands and his side. Then the disciples were glad when they saw the Lord. Jesus said to them again, “Peace be with you. As the Father has sent me, even so I am sending you.” And when he had said this, he breathed on them and said to them, “Receive the Holy Spirit. If you forgive the sins of any, they are forgiven them; if you withhold forgiveness from any, it is withheld.” (John 20:20-23 ESV)